logo RL white XL

Matte box

Waar op een lens voor fotografie een ronde kap wordt gebruikt, prefereert men voor een videolens de matte box. Het doel is hetzelfde: het uit de lens houden van lichtbronnen om strooilicht of overstraling te voorkomen (in het Engels: "glare" en "lens-flare"). Een matte box is daar bij video meer geschikt voor, omdat voor videofilmen vaker gebruikt wordt gemaakt van (kunst)lichtbronnen op afstand van de camera en er dus een groter risico op strooilicht is. De matte box is daarom veel groter uitgevoerd dan een zonnekap.

French flags - barn doors

Ter vergroting van de werking van de matte box bevinden zich veelal extra kleppen aan de voorzijde, de zogenaamde French flags. Wanneer soortgelijke kleppen worden gebruikt op lampen, spreekt men van barn doors, maar die terminologie is op de matte box onjuist. French flags kunnen naar gelang de gebruikte brandpuntsafstand (lees: beeldhoek) meer of minder worden gesloten, zodat een maximale afscherming van de frontlens voor de lichtbronnen kan worden nagestreefd. De betere matte boxen hebben aan de camerazijde een zachte lichtwerende ring, die de opening tussen lens en matte box afsluit, zodat ook van achter de camera geen stroolicht op de frontlens kan vallen.

Filters

De meeste matte boxen hebben naast kleppen ruimte voor een of meer square filters. Dat zijn grote vlakke fotografische filters (kleur, gradient, polarizer, etc), vaak van kunststof, die in een genormeerde filterhouder passen. Deze emulsiefilters waren vroeger hard nodig, omdat met immens grote lenzen werd gewerkt, maar tegenwoordig koopt met beter een goed glasfilter in een aluminium ring die op de frontlens van de cameralens kan worden geschroefd.

RL-MB IMG 7354