logo HO wit

UV & IR

HO UVIR filtHet HOYA UV & IR filter combineert twee steile filtercurves in één uniek filter. In het bereik van het Ultra-Violet wordt het licht scherp afgekapt, zodat een minimum aan ongewenste blauwzweem ontstaat. Helemaal aan de andere zijde van het spectrum, in het Infra-Rood bereik, is eveneens een scherpe filtering van toepassing. Daardoor wordt vermeden dat een paarsachtige kleurzweem ontstaat in donkere of zwarte beeldelementen.

De werking van de UV & IR is in de transmissiecurve goed te zien. Aan beide uiteinden van het spectrum vindt een abrupte filtering plaats.

Het UV & IR filter is bij uitstek geschikt voor reproductiewerkzaamheden, architectuur- of interieurfotografie en voor kunstfotografie. Eigenlijk overal waar een zo neutraal mogelijk weergave van belang is.

Sensor sensitiviteit

CCD en CMOS sensoren zijn extreem gevoelig voor de golflengten van UV en IR licht. Ofschoon deze kleuren voor het oog niet zichtbaar zijn, hebben ze wel een heel negatieve invloed op de kwaliteit van het beeld.

HOYA's UV & IR filter bereikt zijn spectaculaire resultaten voornamelijk door toepassing van meervoudige coatings op kristalzuiver en kleurloos optisch glas. Het filter is verkrijgbaar in gangbare filtermaten van 49 tot 82mm

Opmerking: Het UV-IR CUT filter is specifiek bedoeld voor gebruik op camera's waar geen ingebouwd IR filter voor de sensor is geplaatst. Wanneer het filter wordt gebruikt op camera's met een ingebouwd IR-filter, bestaat een kans op kleurfouten. Raadpleeg uw camerahandleiding alvorens dit filter in gebruik te nemen.

Let op met gebruik van super-groothoeklenzen

Naarmate de hoek van inval van het licht ten opzichte van een glasoppervlak toeneemt, neemt ook de breking van het licht toe. Dit leidt tot kleurverschuiving. Dit is een normale natuurkundige wet. Overigens kennen UV & IR filters van alle merken dezelfde beperking. Bij gebruik van super-groothoeklenzen kan de kleurverschuiving voor het oog zichtbare proporties aannemen. Gebruik van dit filtertype op objectieven met een beeldhoek groter dan 60graden worden om die reden afgeraden. 

HO UVIR graph

De transimissie grafiek van het HOYA UV & IR CUT filter toont duidelijk de steile filtering rond de 390nm en 700nm. Voorts blijkt dat het spectrum in het zichtbare deel van het licht buitengewoon evenwichtig neutraal is. Als resultaat levert zo'n krachtig en zuiver filter scherpere foto's met een rijkere dieptewerking en betere kleurnuances.