logo LEDGO white

Kleur

Daglicht heeft een continu lichtspectrum. Dat betekent dat alle kleuren van het lichtspectrum er in meer of mindere mate aanwezig zijn. Ter vergelijking: ook gloeilampen hebben een continuspectrum, zij het dat de verdeling van de verschillende golflengten totaal anders is. Het blauwe aandeel in het licht ontbreekt vrijwel volledig. Vandaar dat verlichting met gloeilampen en in zekere mate ook die van halogeenlampen, zo warm aandoet.

Met Tl-lampen en leds licht het anders. Deze lichtbronnen hebben een niet-continu spectrum; sommige golflengten komen er niet of nauwelijks in voor andere tonen juist een sterke piek in het spectrum.

 spectra.002 spectra.003 

Om ledverlichting te maken die het natuurlijke licht zoveel mogelijk benadert, gebruikt men dus verschillende soorten leds tegelijk in één lamp. Hier toont zich de kwaliteit van de ontwerper en fabrikant. Goede leds die bedoeld zijn om foto's mee te maken, zijn een zorgvuldig uitgebalanceerde combinatie van ledtypes in een even doordachte onderlinge verhouding.

CRI (Color Rendering Index)

Met de CRI geven verlichtingsfabrikanten aan in hoeverre een lamp een natuurlijke kleurweergave van een door die lamp verlicht onderwerp mogelijk maakt. Een CRI van 100% betekent dat het licht alle voor het menselijk oog waarneembare kleuren in het onderwerp goed weergeeft. Een (ouderwetse) gloeilamp heeft een CRI van 100. Een CRI van minder dan 50 betekent dat heel veel kleuren ontbreken en het dus vrijwel onmogelijk is een natuurlijke weergave van een onderwerp met zo'n lichtbron te bereiken. De oranje verlichting langs de snelweg heeft een CRI van 22.
Hoe hoger de CRI hoe beter een lamp in staat is onderwerpen hun natuurlijk uitstraling te geven.

LedGo CRI >95

LedGo heeft een mooie hoge kleurindex van meer dan 95%. Het menselijk oog is heel goed in staat kleine kleurverschillen bij gelijktijdige vergelijking te onderscheiden, maar kan maar heel matig kleuren op zichzelf inschatten. Zo'n hoge CRI als LedGo lampen bieden brengt daarom zeer mooie plaatjes tot stand met een heel rijke dynamiek en een breed spectrum.

 

2011102720111027IMG 0396 500p