logo HO wit

HRT - High Resolution & Transmission

 

Polarisatiefilter & UV filter in één

Het HRT filter van HOYA is een uniek resultaat van grondige research. Gewone polarisatiefilters zorgen voor een paar stops lichtverlies. Daardoor moet de fotograaf bij gebruik van een polarisatiefilter fotograferen met langere sluitertijden of grotere diafragmaopeningen. Dat is natuurlijk niet altijd wenselijk. HOYA ontwikkelde daarom een dunnere film, die wel alle eigenschappen van een gewone polarisatiefilm heeft, maar méér licht doorlaat. Een Hoya HRT polarisatiefilter laat meer licht door dan een elk ander polarisatiefilter.
Het polarisatiefilter in de HRT bestaat - net als bij alle andere pola-filters - uit een polariserende film tussen twee glasplaatjes. Aan de voorzijde van het HRT filter is een extra UV-filterende coating aangebracht. Dat is om twee redenen. In de eerste plaats treedt het nare blauwe kleureffect van UV-licht vooral op in schaduwpartijen. Bij gebruik van een polarisatiefilter zonder UV filter wordt dit effect vergroot. Ten tweede vangt het UV-filter de UV-straling af, die de gevoelige polarisatiefilm beschadigt. Alle polarisatiefilms hebben een beperkte houdbaarheidsduur van enkele jaren, door de inwerking van UV. De film van het HRT filter is dunner en daardoor kwetsbaarde. Dankzij het extra UV-filter gaat een HRT polarisatie lang mee.

HO PLCHRT COMP 2

 

Vatting

HOYA's HRT filter heeft een dunne vatting van 5,75mm. Dat maakt ze geschikt voor (utra) groothoekobjectieven. Alleen de HOYA Pro1D en de HD klasse hebben nóg dunner vattingen.

Hoya filterklassen

Standaard

HMC

HRT

PRO1 Digital

HD

Super HMC Pro1

Aantal lagen coating   1 3 3 4 8 12
Transparantie 93.00%   97.00% 97.00% 98.00% 99.40% 99.70%
DMC (Digital Multi-coated)  normaal normaal normaal ja ja ja
PGR (Polished Glass Rim) ja ja ja ja ja ja
BAF (Black Alumite Frame) ja ja ja ja ja ja
BRG (Black Rimmed Glass) nee nee nee ja ja ja
LPF (Low Profile Frame) slim
UV: 4,25mm
Pola: 5,75
slim
UV: 4,25mm
Pola: zie HRT
slim
UV: zie HMC
Pola: 5,75
ultra slim
UV: 4,25mm
Pola: 5mm
ultra slim
UV: 4,25
Pola: 5mm
ultra slim UV: 3,xx
KEF (Knurling Edge Frame) ja ja ja ja ja ja
UVC (UV protected Case) nee nee nee nee ja, + luxe verpakking nee
HPM (High Pressure Mount) nee ja nee nee ja nee
HTC (Hardened Top Coating)     
normaal normaal normaal normaal geharde coating,
water en vetafstotend,
4x sterker
optisch glas