logo HO wit

Infrarood (IR)

HO IRR72 COMP 1Infrarood licht is, zoals de naam doet vermoeden, rood licht. Alleen het merendeel van het licht met deze golflengte is door het menselijk oog niet te zien. Het is onzichtbaar licht. Iedereen weet wel dat infrarood licht een warme lichtbron is. Denk maar aan de infraroodsauna. Van dit gegeven maak je als fotograaf gebruik als je een infraroodfilter gebruikt.

Het infraroodfilter houdt namelijk niet het infrarode deel van het licht tegen, maar laat dat juist door en houdt al het andere - wel zichtbare licht - tegen. Daardoor krijg je heel vervreemdende en creatieve foto's. Hoya levert twee types IR-filter. De R72 filtert gollengten boven 720nm en de R90 zelfs boven de 900nm. Omdat de laatste echt extreem weinig licht doorlaat, kiezen de meesten voor een R72.

Niet altijd!

Let er wel op dat je infraroodfotografie niet op elke digitale camera zomaar kan toepassen. Veel camera's hebben namelijk een filter voor de sensor dat IR-straling blokkeert. Als je dan een infraroodfilter voor je objectief doet, dan bereikt geen enkele lichtstraal je sensor nog.

 

HO IRR72 COMP 1