logo HO wit

UV (Ultra Violet)

HO UVHD COMP 2De HOYA UV filters hebben een echte filterende werking in dat deel van het lichtsprectrum waar UV licht aanwezig is. Dat betekent dat het alleen actief is in die spectrale zone, maar buiten die zone - in het zichtbare deel en aan de andere uiteinde van het spectrum - een totaal vlakke transmissiecurve laat zien. Zo bereikt HOYA dat je camera een optimale belichting kan maken en dat je foto's vrij blijven van de blauwachtige UV-kleur, maar juist een mooi neutrale - eerlijke - weergave tonen.

De UV-remmende werking is vooral effectief op hoge terreinen (in de bergen) of in de buurt van grote wateroppervlakten. Dat komt omdat het aandeel UV-licht in die gebieden naar verhouding wat groter is of omdat er meer waterdamp in de lucht aanwezig is, waarop UV stralen reflecteren.

Veel fotografen gebruiken het UV filter meer als bescherming voor hun objectief dan voor de filterende werking.

Skylight?

HO SKYSH FILTERVroeger was een zogenaamd skylightfilter ook heel populair. Dat is een UV-filter met een extra (roze) kleurtje. Die roze kleur compenseerde voor het blauw in de lucht, waardoor wat warmere foto's ontstonden. Maar dat was allemaal in de tijd van de emulsiefotografie (analoog). Tegenwoordig wil je geen skylightfilter meer op je camera, want de witbalans in camera (of achteraf op de computer) is prima in staat een foto een totaal kleuraccent te geven.
De UV-filtering kan echter niet achteraf op de computer worden gecorrigeerd, want het storende UV-licht kan zich vooral voordoen in bijvoorbeeld schaduwpartijen. Zou je dat op de computer achteraf een 'warmere' kleur geven, dan worden alle andere partijen dus ook anders van kleur.

Kortom: een UV filter is altijd een prima aankoop. Let echter wel op de kwaliteit. Als je een objectief koopt van een paar honderd euro, wil je daar geen UV filter op van een tientje. Want zo'n filter heeft geen of slechte coatings en laat daardoor minder of niet neutraal licht door en filtert bovendien het UV-licht meestal helemaal niet eens weg. Daarnaast loop je het risico met een goedkoop filter een stuk gewoon glas voor je objectief te zetten, waardoor de resolutie (scherpte en detaillering van onderwerpen) heel veel achteruit gaat. 

Er zijn maar een paar echt goede merken, waarop je kunt vertrouwen. En HOYA is daar een van de beste van.