logo TO wit

Vast brandpunt of zoom

Objectieven zijn er in twee soorten: zoomobjectieven of die met een vast brandpunt. Of beter gezegd: met een vaste brandpuntsafstand. Een typisch voorbeeld hiervan is het ‘standaard’ 50 mm objectief. Deze soort objectieven is meestal behoorlijk lichtsterk (F1.4 tot F2.0). Ze zijn ook licht en klein van omvang. Bij vaste brandpunten is een minimum aan beeldfouten mogelijk, want de constructie is helemaal berekend op die ene lengte. De constructie (plaatsing van de verschillende elementen (=lenzen) of groepen (=aan elkaar verbonden lenzen) is bij groothoek of tele heel verschillend.

De andere variant is de zoomlens. Bij een zoomobjectief is sprake van een variabele brandpuntsafstand. Het meest gebruikte zoomobjectief op DSLR's is 18-55mm. Dat is dus drie maal (optische) zoom. Zoomlenzen zijn wat lastiger te maken. In de eerste plaats al omdat er een mechanisme in het objectief aanwezig moet zijn om de brandpuntsafstand te kunnen veranderen. Meestal is dat een draairing. Maar ook omdat er veel meer afzonderlijke lenzen moeten worden gebruikt om het beeld op alle brandpuntsafstanden voldoende scherp, vertekeningsvrij en helder te houden. Omdat meer brandpuntsafstanden met dezelfde groep lenzen (elementen) moeten worden bereikt, zijn compromissen onvermijdbaar. Een zoomobjectief is daarom zwaarder, meestal minder lichtsterk en duurder. Desondanks zijn de meeste lensen die gebruikt worden zoomlenzen.

Tokina is exceptioneel goed in het maken van zoomlenzen in het groothoek en extreme groothoekbereik. Zo goed zelfs, dat een supergroothoek met een vaste brandpuntsafstand in het algemeen niet beter is dan de zoomlens met hetzelfde bereik van Tokina.

Angle-of-View