logo HO wit

HOTFA & filterkwaliteit

Op de Hoya Optical Testing Facility Almere (HOTFA) worden door TSE-Imaging filters onderzocht op onderscheidende eigenschappen zoals de sterkte, de resolutie en de transmissie van licht. Deze testfaciliteit is uniek in Europa. Misschien ben je een kleine versie van de HOTFA wel eens tegengekomen op een fotovakbeurs, op de stand van TSE-Imaging.

HOFTA 
De Hoya Optical Testing Facility Almere (HOTFA): op het beeldscherm achter de testopstelling is op een beeldscherm de "Resolving Power Test Target" te zien.  

Resolutie

In het ideale geval wordt de resolutie van een objectief niet minder als je een filter gebruikt. De praktijk is weerbarstiger. Hoe weet je zeker dat je filters verkoopt die de resolutie van een lens zo goed mogelijk intact houden? Met behulp van de  'Resolving Power Test Target', die ook de NASA gebruikt voor resolutietesten, wordt door TSE-Imaging bepaald wat de invloed van een filter op de resolutie is.

Transmissie

Op de HOTFA controleert hoeveel procent van het licht wordt doorgelaten door een filter. Een glazen filter zonder coatings laat maar 90% van het licht door. Dankzij het toepassen van meerdere coatings kan de transmissie van Hoya filters oplopen tot 99,4%.
Ook wordt met een spectrometer de kleurweergave van een filter (de transmmissie van de verschillende kleuren) getest. Van een UV-filter verlang je dat het ultraviolette licht weggefilterd wordt, maar het blauwe licht wil je zo veel mogelijk behouden. Dankzij de HOTFA weet TSE-Imaging hoe goed de UV-fiters van Hoya hun werk doen.

Sterkte

Een filter dient ook als bescherming van de frontlens van je kostbare objectief. Een kras op de kwetsbare coating van een hoogwaardig objectief maakt de kans op ongewenste reflecties groter. Een filter verlengt zo de levensuur van elk objectief. Maar waar je niet aan moet denken, is dat het filter al bij een klein tikje in scherven uiteenvalt. Toch zijn er filters te koop waar dat het geval is.

 Droptest